Boeken die ik dit schooljaar las – de aanraders

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Als er iets is waar ik relaxt van word, en waar ik mezelf helemaal in kan verliezen, is het lezen wel. Het schooljaar is inmiddels zo goed als voorbij, en dit jaar heb ik behoorlijk wat (leuke) boeken gelezen. Ik wilde al langer zo’n lijstje maken, en nou ja, nu het schooljaar voorbij is leek het me wel leuk om wat te schrijven over de leukste boeken die ik dit schooljaar las. Zelf vind ik het altijd enorm leuk om dit soort lijstjes te lezen, omdat ik dan altijd weer nieuwe boeken tegenkom die ik wil gaan lezen. Zeker omdat de zomervakantie eraan komt (of – al voor een hele hoop – omdat het zomervakantie ís), en je alle tijd van de wereld hebt, denk ik dat dit best handig kan zijn. :)

boeken 2

wonder – r.j. palacio
★★★★☆

‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.’

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en staren of kijken weg.
Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten.
Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken…

Wonder las ik nog vertaald, omdat ik er aan het begin van het schooljaar/eind zomervakantie nog niet van overtuigd was dat ik Engels boeken ook daadwerkelijk zou begrijpen. Nu ik de flaptekst overtyp, merk ik pas wat een verschil het is. Het is al een behoorlijke tijd geleden dat ik dit boek las, maar ik herinner me nog duidelijk wat een mooi en bijzonder boek ik het vond. Wonder is verdeeld in vijf ‘delen’, ieder deel verteld door de meest belangrijke personages in het boek.

boeken

the perks of being a wallflower – stephen chbosky
★★★★☆

‘I walk around the school hallways and look at the people. I look at the teachers and wonder why they’re here. Not in a mean way. In a curious way. It’s like looking at all of the students and wondering who’s had their heart broken that day… Or wonering who did the heart breaking and wondering why.’

Charlie is a freshman. And while he’s not the biggest geek in school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it. Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mixed tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and the rocky horror picture show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite. But Charlie can’t stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor. 

The Perks of Being a Wallflower was het eerste Engelse boek wat ik ooit las, maar dat heb ik helemaal niet gemerkt tijdens het lezen. Ik zat er meteen helemaal in. Wat ik alleen niet aan had zien komen was dat dit boek geschreven is alsof het Charlie’s dagboek is, maar daar wende ik al snel aan. Dat maakt dit boek juist bijzonder, naast de ‘gewone’ gebeurtenissen lees je waar Charlie over wil schrijven. (De film is ook echt een aanrader.)

 boeken 3

the curious incident of the dog in the night-time - mark haddon
★★★★★

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is a murder mystery novel like no other. The detective, and narrator, is Christopher Boone. Christopher is fifteen and has Asperger’s Syndrome. He knows a very great deal about maths and very little about human beings. He loves lists, patterns and the truth. He hates the colours yellow and brown and being touched. He has never gone further than the end of the road on his own, but when he finds a neigbour’s dog murdered he sets out on a terrifying journey which will turn his world upside down. 

Wanneer Christopher de vermoorde hond van Mrs Shears vindt, is hij vanaf het begin vastberaden dat hij zal uitvinden wie Wellington vermoord heeft, en waarom. Hij besluit een boek te schrijven, maar zijn vader is het daar niet mee eens, omdat hij zich – volgens zijn vader – bemoeit met andermans zaken. Hij verstopt het boek, en wanneer Christopher gaat zoeken, vindt hij niet alleen het boek, maar ook iets wat zijn wereld op zijn kop zet.

Dit boek kwam ik per toeval tegen in de mediatheek, toen ik vijf minuten voordat Engels begon, wanhopig op zoek was naar een nieuw boek. Toen ik zag hoe leuk de kaft eruit zag, las ik snel de achterflap, en besloot ik het boek mee te nemen. Ik zou hem toch altijd weer terug kunnen brengen, het was maar voor één les. Toen ik begon te lezen kon ik niet meer stoppen. Ik leverde het boek weer in, maar dit was omdat ik hem vervolgens op bol.com wilde bestellen. Echt een heerlijk boek is dit. (En totaal geen detective, mocht je de indruk krijgen door de flaptekst.)

boeken 5

anna and the french kiss – stephanie perkins
★★★☆☆

‘Here is everything I know about France: Amélie and Moulin Rouge. The Eiffel Tower and the Arc de Triomphe… And, I’m moving to Paris for a year. To boarding school, Alone.’

Anna had everything figured out – she was about to start senior year with her best friend, she had a great weekend job, and her huge work crush looked as if it might finally be going somewhere… Until her dad decides to send her 4383 miles away to Paris. On her own.

But despite not speaking a word of French, Anna finds herself making new friends, including Étienne St. Clair, the smart, beautiful boy from the floor above. But he’s taken – and Anna might be too. Will a year of romantic near-misses end with the French kiss she’s been waiting for? 

Duidelijker dan de flaptekst kan ik het boek zelf niet beschrijven denk ik, maar wat ik er zelf nog over wil zeggen: het is meer dan een verhaal waarin Anna verliefd wordt op een Franse jongen, je leest over alles over wat ze beleeft tijdens haar jaar in Parijs, wanneer ze er in de vakantie ‘thuis’, achter komt dat ze zich veel meer op haar gemak voelt in Parijs, en vooral hoe je in een vreemd land overleefd, wanneer je de taal niet spreekt. Het duurde even voordat ik helemaal in het boek zat, maar de laatste 100 bladzijdes heb ik echt genoten.

boeken 6

every day - david levithan 
★★★★★

‘Every day I am someone else. I am myself – I know I am myself – but I am also someone else. It has always been like this.’

Each morning, A wakes up in a different body. There’s never any warning about who it will be, but A is used to that. Never get too attached. Avoid being noticed. Do not interfere. 

And that’s fine – until A wakes up in the body of Justin and meets Justin’s girlfriend, Rhiannon. From that moment, the rules by which A has been living no longer apply. Because finally A has found someone he wants to be with – every day … 

Wanneer A Rhiannon ontmoet, vergeet hij de regels die al zijn hele leven op hem van toepassing zijn. Wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt – in een ander lichaam, uiteraard – kan hij Rhiannon niet uit zijn gedachten krijgen, en doet hij er dan ook alles aan om haar te kunnen zien – al is het in een ander lichaam, en zal zij hem niet herkennen. Dit brengt wat problemen met zich mee, als hij naar een feestje is geweest, en de jongen waarvan het lichaam was, zich alles herinnert, en een verklaring probeert te zoeken (omdat zijn eigen lichaam andere dingen deed dan hij wilde – en hij daar geen controle over had)…

Ik ben altijd een beetje huiverig met dit soort dingen, maar ik denk toch dat ik oprecht kan zeggen dat dit echt een van de leukste boeken is die ik ooit gelezen heb. Het is zo’n onrealistisch onderwerp, maar zó realistisch beschreven. Ik zat er vanaf het eerste woord helemaal in en heb het boek enorm snel uitgelezen.

boeken 7

magnus - arjen lubach 
★★★☆☆

Wanneer Merlijn Kaiser hoort dat er in een Zweeds pretpark vreemde uitgaven worden gedaan met zijn creditcard, besluit hij zijn koffer te pakken en amateurdetective te gaan spelen. In Amsterdam voelt hij zich niet meer thuis: zijn jeugdliefde Caro heeft hem ingeruild voor een singer-songwriter en het contact met zijn vrienden is verwaterd.
Merlijns epileptische aanvallen maken het moeilijk om de geheimzinnige dief te achterhalen. Tijdens de road trip door Zweden zit zijn verleden hem op de hielen; nieuwe ontmoetingen maken dat hij zijn herinneringen grondig moet bijstellen. 

En, nou ja, het is dat ik ook boeken voor Nederlands moet lezen, anders zou ik alleen maar Engels lezen. Ik las wel meer Nederlandse boeken dit jaar, maar naast Het Diner van Herman Koch vind ik dit het enige leuke boek wat ik voor Nederlands gelezen heb.

——————

We zijn inmiddels 1564 woorden verder (aka mijn langste artikel ooit), en volgens mij heb ik mijn favoriete boeken van dit schooljaar wel redelijk beschreven. Mocht het je opgevallen zijn, de eerste twee boeken zijn een beetje oppervlakkig door mij beschreven (of eigenlijk, helemaal niet – lol), omdat het echt al te lang geleden is dat ik ze las, om de inhoud goed te kunnen beschrijven. Jullie moeten het er maar mee doen. :)

Dit zijn mijn favorieten, wat betekent dat ik ook wat boeken gelezen heb die ik wat minder vond. Ik begon bijvoorbeeld aan ‘The Shock of the Fall’ van Nathan Filer, maar stopte na 160 bladzijdes omdat ik het gewoon geen leuk boek vond (en er ook amper wat van begreep). Verder ben ik nu bezig in ‘The Sky is Everywhere’, maar ik betwijfel of ik hem helemaal uit ga lezen. Ik ben pas op bladzijde 36, maar tot nu toe vind ik het geen fijn boek, en moet ik mezelf er echt toe zetten om te gaan lezen (en dat is niet de bedoeling, lijkt mij).

WELKE BOEKEN LAS JIJ DIT (SCHOOL)JAAR?

10 Comments

 1. Joske 29 juni 2015 / 11:23

  leuk om te lezen!! ik heb dit jaar ook anna and the french kiss gelezen en ik heb lola and the boy next door besteld dus daar ben ik super exited voor. ik ben nog bezig met het lezen van wonder en the perks of being a wallflower. en wat betreft mijn favorieten van dit jaar sowieso champion van marie lu en percy jackson and the lightning thief. verder heb ik zoveel boeken gelezen dat ik zo even geen favorieten weet te noemen

 2. laura 29 juni 2015 / 12:00

  Handig dit soort artikeltjes! Kan ik goed gebruiken en gisteren heb ik het 1e deel van de Maze runner uitgelezen, want an awesome book! (:

 3. Emma 29 juni 2015 / 14:06

  The perks of being a wallflower lijkt me echt een leuk boek! Ik heb niet zoveel boeken gelezen dit jaar, alleen van die middeleeuwse boekjes voor Nederlands haha :’) Oh ja, de maze runner trouwens wel, echt een aanrader!
  X Emma

 4. Anna 29 juni 2015 / 16:18

  Wat een leuke lijst, wonder heb ik dit jaar in het Engels gelezen (het eerste ‘echte’ Engelse boek dat ik ooit las. Ik zit in een Fast Lane English klas en dan moet je een Engels boek lezen in de eerste. Gelukkig begreep ik het nog wel, ik was er best wel bang voor (bang dat ik het niet zo begrijpen). Maar het viel reuze mee, ik heb net Paper Towns van John Green in het Engels besteld. Als een soort uitdaging deze zomer, ik ben benieuwd of ik het ga begrijpen! The pers of being a wallflower lijkt mij heel erg leuk.

 5. Marjolein 29 juni 2015 / 17:09

  Ik vond Wonder en Perks of Being a Wallflower allebei ook heel erg mooi :D Verder klinken de boeken ook heel goed!

 6. Arjanne 29 juni 2015 / 17:53

  Ahh zo’n leuk artikel! Wonder heb ik ook gelezen, vond het echt een ge-wel-dig boek! Every day lijkt me echt een leuk boek, gewoon het hele idee is al gaaf!

 7. Britt • Annebrittures 30 juni 2015 / 21:51

  Ik volop bezig met een lijstje te maken met welke boeken ik zoal wil lezen. Dit is nu eens zo’n artikel waar ik 1. wat aan heb en 2.waarin boeken staan waarvan ik de review niet al 165120 keer heb gelezen. Dankje voor dit artikel Eline! Ik sla deze op, hihi. En Engels lezen ga ik nog niet proberen (ik zou de helft niet snappen, dus dat is iets voor volgend jaar.) Every day klinkt echt erg uniek trouwens, die ga ik als eerste lezen. (:

 8. Madelief 3 juli 2015 / 16:25

  Hey Eline,
  ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ heb ik ook pas gelezen! Het was echt een geweldig boek vond ik. Soms kon hij zo heerlijk door ratelen over van alles en nog wat he?
  Leuk lijstje!
  Xx Madelief

 9. Lobke - Lovali 8 juli 2015 / 19:20

  Wat een fijne boeken. Ik heb er al een paar op mijn lijstje gezet die ik wil gaan lezen! Wonder spreekt me heel erg aan en van The perks of being a wallflower heb ik de verfilming gezien. Redenen genoeg om ook het boek te lezen! Echt een superleuk lijstje. Liefs, Xx

 10. Tischa 29 juli 2015 / 00:03

  Hoi!
  Na aanleiding van dit artikel heb ik het boek Every Day op m’n boekenlijstje gezet om te lezen in de vakantie en ik heb het boek net een half uur uit denk ik. Wat een prachtig boek zeg! Echt geweldig. Dus echt super bedankt voor deze tip! Echt één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen :)
  Liefs, Tischa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *