iets met een goodreads challenge en meer

Aan het eind van 2016 schreef ik dit keer eens niet mijn goede voornemens op. Er was eigenlijk maar een ding wat ik echt wilde bereiken in 2017 (als in vrije tijd/persoonlijk – niet wat school betreft (want die propedeuse moet natuurlijk gehaald worden :))): ik wilde meer lezen. Ik baalde ervan dat ik in de zomer gemiddeld vijf boeken las en ‘het dan voor de rest van het jaar weer redelijk ingehaald had’. Ik wilde het wat beter verdelen – het maakte niet uit als ik dan in de zomer nog vijf boeken extra zou pakken, maar ik wilde ook buiten de zomer meer lezen.

En zo maakte ik aan het eind van 2016 een Goodreads Challenge voor 2017 aan: in 2017 wilde ik twaalf boeken gaan lezen. In elke maand van het jaar dus (minstens) eentje. Raad eens wat er gebeurde? Het is inmiddels april. Ik las negen boeken. (Oftewel: het is weer tijd voor een leeslijstje!)

counting by 7s – holly goldberg sloan

Willow Chance is a twelve-year-old genius, obsessed with nature and diagnosing medical conditions, who finds it comforting to count by 7s.

As Willow pieces her life back together, after the unexpected death of her parents, she discovers the connections that bind us all as families.

Willow doet me enorm denken aan Christopher uit The Curious Indicent of the Dog in the Night-time, en aangezien dat een van mijn favoriete boeken ooit is, vond ik dit ook een heel mooi verhaal. Fijn boek.

thirteen reasons why – jay asher

Clay Jensen returns home to find a strange package with his name on it. Inside he discovers several cassette tapes recorded by Hannah Baker – his classmate and first love – who commited suicide two weeks earlier.

Hannah’s voice explains there are thirteen reasons why she killed herself. Clay is one of them. If he listens, he’ll find out why.

All through the night, Clay keeps listening – and what he discovers changes his life…

Forever.

En dan nu het boek waar sinds een week een serie van uit is die zo’n beetje de hele wereld overneemt (voor mijn gevoel). Ik zeg dit niet vaak (of eigenlijk nooit), maar dit boek was goed – de serie is nog beter. De serie was naar mijn idee realistischer en ging dieper in op het verhaal.Ik overdrijf niet als ik zeg dat Thirteen Reasons Why een van de beste series is die ik de afgelopen tijd gekeken heb. Het is heel aangrijpend, maar zo goed. (En nee, het is geen typisch dramatisch high school verhaal, het is veel meer dan dat.)

gedichten van de broer van roos – tim hofman

Sinds zijn veertiende schrijft Tim Hofman al gedichten. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms ongecompliceerd, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt hij iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.

Tim Hofman is naar mijn idee zo’n persoon die letterlijk alles kan. Zijn gedichtenbundel is gewoon precies wat de achterflap beschrijft, en de combinatie van alle verschillende gedichten is heel mooi.

the girl on the train – paula hawkins

EVERY DAY THE SAME

Rachel catches the same commuter train every morning. She knows it will wait at the same signal each time, overlooking a row of back gardens.

She’s even started to feel like she knows the people who live in one of the houses. ‘Jess and Jason’, she calls them. Their life – as she sees it – is perfect. If only Rachel could be that happy.

UNTIL TODAY

And then she sees something shocking. It’s only a minute until the train moves on, but it’s enough.

Now everything’s changed. Now Rachel has a chance to become a part of the lives she’s only watched from afar.

Now they’ll see: she’s much more than just a girl on the train…

Ik werd bij dit boek een beetje misleid door de achterflap, ik had namelijk de eerste tachtig bladzijdes het idee dat ik een science fiction boek aan het lezen was, tot ik tot de ontdekking kwam dat het een thriller bleek te zijn. Dat was ook wel eens leuk voor de verandering. Ik vond het verhaal best goed, en ondanks dat de spanning er al een beetje af was omdat ik de trailer van de verfilming had gezien (super dom), bleef het leuk om te lezen en gebeurden er meerdere dingen die ik totaal niet zag aankomen.

maggot moon – sally gardner

When his best friend Hector is suddenly taken away, Standish Treadwell realises that it is up to him, his grandfather and a small band of rebels to confront and defeat the ever-present oppressive forces of The Motherland.

Ik was enorm benieuwd naar dit boek, maar hij viel jammer genoeg nogal tegen. De beschrijving van het boek is even cryptisch als het verhaal zelf, en ik had dan ook tijdens ongeveer de helft van het hele boek geen idee wat ik nou precies aan het lezen was. Als dit een boek met 300 bladzijdes was geweest had ik hem nooit uitgelezen denk ik, maar deze had maar 130 bladzijdes (oid) en het feit dat er maar super weinig tekst per bladzijde was (grote letters), zorgde ervoor dat ik hem toch snel uitlas. De ontdekking en het einde van het boek zijn wel goed, maar van de rest had ik echt meer verwacht. Helaas.

carry this book – abbi jacobson

From the mind of Broad City’s Abbi Jacobson comes this wonderfully weird and weirdly wonderful illustrated look at the world around us—all through the framework of the things we carry.

With bright, quirky, and colorful line drawings, Jacobson brings to life actual and imagined items found in the pockets and purses, bags and glove compartments of real and fantastical people—whether it’s the contents of Oprah’s favorite purse or Harry Potter’s duffel bag, Amelia Earhart’s pencil case or Bernie Madoff’s suitcase.

How many self-tanning lotions are in Donald Trump’s weekender? What’s inside Martha Stewart’s hand-knit fanny pack? What kind of protein bars does Michelle Obama hide in her tiny clutch at the White House Correspondents’ Dinner?Carry This Book provides a humorous and insightful look into how the things we carry around every day can make up who we are.

(Hier volgen nog even wat telefoon foto’s van de binnenkant omdat het boek te groot was om met mijn spiegelreflex te fotograferen):

Abbi Jacobson maakte een boek waarin ze elke twee pagina’s tekent wat er in de tas van een bepaald persoon zou zitten. Zo kiest ze bijvoorbeeld Donald Trump (zie eerste foto), en vult ze een heel boek met de inhoud van verschillende tassen. Aan het eind van het boek kun je per pagina zien wie ze in gedachten had. Een leuk boek, maar meer om doorheen te bladeren dan echt te lezen.

vincent – barbara stok

Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruchte oorincident, valt die droom in duigen. Zijn broer Theo blijft hem onvoorwaardelijk steunen. Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme, maakbaarheid en economisch denken. Zo maakt Stok van de belevenissen van deze 19de-eeuwse schilder weer een actueel verhaal.

Het enige boek waar ik geen foto’s van heb, omdat ik het leende van een vriendin van school, en nog niet de kans heb gekregen om hem zelf te kopen (wat ik sowieso nog ga doen). Barbara Stok maakte een stripboek over het leven van Vincent van Gogh, en het is oprecht het grappigste wat ik in tijden gelezen heb. Barbara Stok maakt de leukste tekeningen en daarnaast is de tekst dus gewoon heel leuk en grappig (je komt er een beetje achter hoe Van Gogh als persoon was, en zijn gepassioneerde opmerkingen in combinatie met de schattige tekeningen is gewoon perfect). Het is super leuk om op deze manier meer te weten te komen over een van mijn favoriete kunstenaars.

ladies drawing night – julia rothman, leah goren and rachel cole

Grab your pens, round up some friends, and get ready for an inspiring night of drawing.

Join in with Julia Rothman, Leah Goren, Rachel Cole and friends as they gather together to try out new ideas, explore different media, collaborate, and swap stories of successes, doubts and the joy of making art. Along with special guests like Joana Avillez, Andrea Pippins and Samantha Hahn, these ladies make it easy and fun to enjoy creative art projects at home as they teach you how to make everything from fashion illustrations to repeat patterns, and how to make time for making art – all while making new friends along the way.

(Meer telefoon foto’s):

Ik was zó benieuwd naar dit boek, wat alles te maken had met het feit dat ik enorm fan ben van Julia Rothman en Leah Goren, en dat het boek wat ik eind vorig jaar van Julia Rothman las (over hoe het is om te wonen in New York – misschien schrijf ik binnenkort nog wel een apart artikeltje over nog meer leuke boeken van geweldige illustratoren) ook super leuk en inspirerend was.

Julia Rothman, Leah Goren en Rachel Cole werken allemaal in de kunstwereld, en hierdoor merkten ze dat het tekenen vooral werkgerelateerd voelde en dat ze het nog maar amper deden om te ontspannen. Ze spraken met zijn drieën af op een doordeweekse avond, en zo was Ladies Drawing Night geboren. Elke week zorgen ze ervoor dat ze – ondanks hun drukke agenda’s – een avond vrijhouden om met zijn allen te tekenen. In dit boek zijn tien van deze avonden vastgelegd. Elke week schoven er twee andere kunstzinnige mensen aan, bedachten ze een thema en gingen ze aan de slag. Het boek staat vol met prachtige foto’s (die helemaal niet zo uitkomen door mijn iPhone, zoek het boek maar gewoon even op) en tekst (want er wordt ook nog gesproken tijdens het tekenen: iedereen legt uit wat ze precies aan het doen zijn en waarom). Na wat pagina’s waarin je zelf kunt zien en kunt lezen waar iedereen mee bezig is, wordt elke ‘hoofdstuk’ afgesloten met een pagina waarin je een overzicht kunt zien van wat er die avond door iedereen gemaakt is. Kortom: een prachtig en super inspirerend boek!

everything, everything – nicola yoon

LIVE LIFE IN A BUBBLE? OR RISK EVERYTHING FOR LOVE?

Maddy is allergic to the world. She hasn’t left her house in seventeen years.

Olly is the boy next door. He’s determined to find a way to reach her.

Ik kan hier eigenlijk niet veel meer over zeggen dan dat dit een prachtig verhaal is (misschien wel omdat het zo onwaarschijnlijk is/lijkt en je toch een heel goed beeld krijgt van hoe het is om ‘allergisch voor de wereld te zijn’). Verder leest het super fijn en makkelijk, en is het heel tof dat het boek niet alleen tekst bevat, maar bijvoorbeeld ook screenshots van de chats van Maddy & Olly, of lijstjes die ze maakt. Lees dit boek!

welke boeken las jij tot nu toe in 2017?

7 Comments

 1. Senna 10 april 2017 / 10:42

  Ik neem mezelf ook altijd voor om meer te gaan lezen, maar meestal komt het er niet van. Dit jaar heb ik nog maar anderhalf boek gelezen. De eerste (verzameling verhalen van Sherlock) was Engels dus daar ga ik wat minder snel doorheen. Gisteren was het wel heerlijk weer dus dan ga ik lekker met een boek in de zon zitten (op je laptop zie je dan toch niks). Dus ik hoop op nog meer van die zonnige dagen!
  Ik ben heel benieuwd naar het boek counting by 7s, nog niet eerder van gehoord maar The Curious Indicent of the Dog in the Night-time vond ik erg goed!

 2. Roos | Soitsrose 10 april 2017 / 18:35

  Ik vond de Girl on the train inderdaad eerst ook een beetje verwarrend en had totaal wat anders verwacht. Nu ben ik ook echt benieuwd naar Ladies drawing night, lijkt mij een tof boek.

 3. Anna 10 april 2017 / 20:56

  Wat leuk, weer zo’n artikeltje!
  Ik ben momenteel bezig in ‘Everything, Everything’ en ik heb het erg naar m’n zin in Maddy’s wereld (:
  ‘Thirteen Reasons Why’ staat ook erg hoog op het lijstje met boeken die ik graag wil lezen.
  Dankjewel voor het delen van jouw gelezen boeken!
  En ik weet niet of je van Sherlock houdt, maar ik ben halverwege het boek ‘A Study in Charlotte’ en het is een leuk boek, wellicht iets voor jou? En anders heb ik nog wel een tipje op Netflix: Elementary. Niet de originele Sherlock, maar het is ge-wel-dig.

 4. Arjanne 12 april 2017 / 22:43

  Ohh, sinds ik de trailer van Everything Everything zag wil ik het boek al lezen en nu zeker! ladies drawing night lijkt me ook echt een geweldig boek -alleen het idee al! :) Superfijn lijstje!

 5. jannahvanhout 16 april 2017 / 18:18

  Aah ik moet ook echt meer boeken lezen. Door school heb ik de laatste tijd echt geen zin meer om thuis ook nog te gaan lezen, maar dat is echt heel jammer dus dat moet ik zeker vaker doen! Leuke post!

 6. britt 16 april 2017 / 21:24

  13 REASONS WHY LUUUV LUUUUV, je hebt helemaal gelijk over de serie, veel realistischer. En ik ga toch ook wel eens the girl in the train moeten lezen precies, ik blijf het maar uitstellen. ((:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *