een nieuw webshop avontuur

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat ik vrij impulsief een Tictail account aanmaakte en wat tekeningen naar de eerste de beste goedkope drukker stuurde die ik kon vinden – waarna ik opeens een ‘webshop’ had. Ik had er totaal niet goed overgedacht en het duurde ook niet lang voordat ik na een klein aantal orders geen aandacht meer besteedde aan wat ik op het internet gezet had.

Toen ik besloot een ISA project (Individuele Studie Activiteit) te gaan doen, was dit de perfecte gelegenheid om het dit keer goed aan te pakken: ik zou twee weken thuis werken en kaartjes gaan drukken door middel van linosnede. Het duurde iets langer dan twee weken om alles goed te regelen, maar het is zover: ik heb weer een nieuwe webshop!

Allereerst: de twee weken waarin ik lekker thuis elke dag zo’n vijf uur aan het schetsen, gutsen en drukken was, waren heerlijk. Het was zo fijn om eventjes geen les te hebben, en ondanks dat ik elke dag toch zeker een paar uur bezig was, voelde het als vakantie – het was gewoon heel erg leuk.

nog even over etsy en wat tegenslagen

Ik besloot dit keer naar een ander webshop platform over te stappen: namelijk naar Etsy. Hoewel ik Tictail qua lay-out misschien iets mooier vond, ging er zo’n beetje alles fout wat er fout kon gaan: mijn foto’s waren op de een of andere manier nooit scherp (wat ik ook deed, ik werd er een beetje gek van) en verder was er amper feedback of hulp op de site te vinden, je moest het maar een beetje zelf uitvogelen.

Toen ik Etsy aanmaakte ging er dan ook een wereld voor me open: overal waren oplossingen voor problemen te vinden en duizenden behulpzame artikelen van verkopers over hun verhaal en hoe zij dingen bereikt hebben, wat je wel en niet moet doen als je een webshop wil openen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Na een week super enthousiast gewerkt te hebben, was het eerste kaartensetje klaar. Nog behoorlijk wat twijfels over de prijs later, was het zover: tijd om een account en een winkeltje aan te maken. Jammer genoeg kwam ik toen pas tot de ontdekking dat je minstens 18 moet zijn als je een Etsy winkel wil openen, dat is gewoon het beleid. Ik was ongelooflijk teleurgesteld, het duurde nog zeven dagen voordat het mijn verjaardag was, maar daar kon ik eigenlijk niet op wachten. Ik had twee weken om 56 uur aan mijn project te werken, en het feit dat ik geen webshop kon opzetten betekende heel wat minder uren om bezig te zijn.

Gek genoeg was er niet echt een controle, dus nadat ik mijn geboortedatum even een jaar aangepast had en een kopie van mijn ID kaart geupload had, bleek dat het toch mogelijk was om een webshop te openen. Dit klopte natuurlijk niet helemaal en daarom besloot ik Etsy voor de zekerheid maar te mailen. In de tussentijd maakte ik foto’s en regelde ik alles wat er te regelen viel, en toen had ik ineens weer een webshop.

Na een aantal dagen had ik de eerste orders binnen en werkte ik met plezier door. Totdat ik een mailtje terug kreeg van de Amerikaanse/Engelse Etsy helpdesk, waarin stond dat ik behoorlijk wat dingen moest gaan veranderen omdat ik nog geen 18 was. Dit ging niet zo makkelijk, ik had namelijk al orders binnen en moest onder andere mijn betaalgegevens veranderen en overal verklaringen van mijn ouders neerzetten omdat ik anders het beleid zou schenden. Hier had ik natuurlijk niet zo’n zin in, en toen zat er niks anders op dan de tweede optie: de webshop toch een week dichtgooien. Etsy cancelde alle orders en zo moest ik iets anders gaan bedenken om mijn tijd te vullen.

Gelukkig ging dit toch iets beter dan verwacht, en maakte ik uiteindelijk meer kaartjes om de tijd te vullen. Ik kon vrijwel alles aan voorbereiding voor het openen al doen, en maakte dus naast de kaartjes zelf al alle foto’s, bedacht al alle prijzen en verzendkosten en was alleen maar heel erg blij dat het nog maar zeven dagen duurde voordat ik 18 werd.

maar alles kwam dus goed (soort van)

Ondanks het feit dat ik tijdens het fotograferen van de laatste kaart erachter kwam dat er een vlek op de sensor van mijn spiegelreflexcamera zat (ik hoopte dat ik hier kon schrijven: ‘maar dat is opgelost!’ wat dus helaas niet zo is – hij was naar een fotowinkel geweest en volgens de mensen daar gereinigd, maar de vlek zit er nog steeds). Dat was een behoorlijk vervelende timing, want nu ik eindelijk oud genoeg was om alles te kunnen regelen moest ik als nog langer wachten. Vanmiddag had ik me dus voorgenomen om foto’s van de laatste kaart te maken, maar dit lukte dus niet helemaal. Uiteindelijk heb ik het maar met mijn mobiel gedaan, en zien ze er op Etsy dus iets minder scherp uit dan normaal, maar ik kon gewoon niet meer wachten.

‘en wat verkoop je nou eigenlijk?’

Kaartjes dus! Vorig jaar ontdekte ik al wat linosnede voor een toffe techniek is (het woord zegt het al, je snijdt in linoleum en maakt op deze manier een soort stempel) en toen ik dit jaar een heel blok met gutsen en drukken aan de slag mocht, werd ik nog gelukkiger. Toen ik dus zelf een project kon gaan doen, wist ik al vrij snel dat dit het zou worden.

De twee weken vlogen voorbij en voor ik het wist had ik weer les. Dat was een klein beetje naar omdat het twee weken thuis zitten heerlijk was, en daardoor misschien iets te snel voorbij ging, maar inmiddels zit ik weer helemaal in het ritme. Met huiswerk erbij heb ik natuurlijk veel minder tijd, maar dat weerhoud me er niet van om snel weer nieuwe kaartjes te bedenken en te drukken. Want daar is het veel te leuk voor.

ik zie je graag terug op etsy!

9 Comments

 1. Anna 17 februari 2017 / 18:20

  OMG! Ik heb zolang uitgekeken naar dit artikel! Nu ga ik het snel lezen!!!

  • Anna 17 februari 2017 / 18:30

   Ik heb net gekeken en wat het ziet het er leuk uit! Dit klinkt misschien een beetje raar maar vooral de “thanks” kaartjes vond ik heel leuk. Misschien kwam het ook door de leuke foto, het zag er zo vrolijk uit! Binnenkort ga ik zeker wat kaartjes bestellen!

   Ik had nog een vraagje. In een blog zei je ooit dat je last hebt (gehad) van een knieblessure die heel erg leuk op mijn jumpers knee achtige blessure. Ik heb deze inmiddels al bijna 4 jaar en het ene moment is hij er heftiger dan het andere moment. En omdat ik best wel een doorzetter ben loop ik er ook gewoon hard op, en hockey en doe mee aan gym en allemaal van dat soort dingen. Maar ik vind het nog steeds wel heel erg irritant. Dus ik vroeg me af of jij er inmiddels van af bent, en zoja hoelang het heeft geduurd? Ik ben pas 15 en misschien komt het ook wel door de groei en zo, maar ik begin mijn hoop een beetje te verliezen. Ik heb alles al geprobeerd en negeer de pijn nu gewoon. Ik weet dat het bij iedereen anders is, maar ik was toch benieuwd.

   Heel veel succes met je webshop!!

 2. Klaartje 19 februari 2017 / 10:51

  Eline, je kaartjes zijn zo mooi geworden. Ik bewonder je doorzettingsvermogen, ik had het allang opgegeven met al die etsy problemen maar jij zette door, chapeau!

 3. britt 19 februari 2017 / 14:48

  Ooh, heel dat avontuur zeg, pfoe! Maar dus eigenlijk kan je dus een etsy shop openen als je nog geen 18 jaar bent, maar je moet gewoon een beetje klooien met bepaalde dingen dan? Of begrijp ik het verkeerd nu? Ben zo blij voor je, hihi.

 4. anoniempje 15 juli 2017 / 14:43

  hey ik zou graag een webshop op etsy maken en ik ben al bezig maar ik vindt het niet zo fijn om mijn id een kopie op te sturen moet dat echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *