over mijn nieuwste hobby • ukelele spelen

Ik wist al een tijdje van het bestaan van de ukelele af, maar een aantal maanden terug realiseerde ik dat ik zelf natuurlijk ook een poging kon wagen om dit leuke instrument te leren spelen.
Ik bekeek tussendoor wel eens wat video’s met tutorials op Youtube, maar keek eigenlijk nooit verder om er daadwerkelijk een te kopen. Toen ik Uked ontdekte wist ik het zeker: die ukelele ging er komen. Ik keek meer tutorials dan ooit en wachtte ondertussen met spanning tot mijn verjaardag, die er bijna aankwam.

En toen bleek het ineens mogelijk te zijn om samen te werken met Uked, waardoor ik een prachtige ukelele opgestuurd kon krijgen! (Wat ook betekende dat ik binnen een week een nieuw verjaardagscadeau moest bedenken – luxeprobleem <3)

Ik heb hem inmiddels twee weken en dus werd het tijd om jullie er even iets over te vertellen!

wat is uked?

Uked is het bedrijf van Liselotte (yogalerares) en Barbara (schrijfster). Ze leerden elkaar kennen op een camping en hebben inmiddels samen een super leuk bedrijf. Ze verkopen ukeleles en geven daarnaast workshops. Als je uked bent wil je graag een ukelele en zo veel mogelijk leuke liedjes kunnen spelen (oftewel: je bent gewoon super enthousiast over een ukelele). Liselotte en Barbara proberen met hun webshop en workshops dan ook zo veel mogelijk mensen uked te krijgen :)

over de ukelele

De ukelele lijkt nogal op een gitaar, maar heeft in plaats van zes, maar vier snaren en is ook iets kleiner. Hierdoor is hij heel makkelijk te vervoeren en ook nog eens makkelijker te bespelen. Het is een prachtig (en heel schattig) instrument en het feit dat hij dus kleiner is en minder snaren dan een gitaar heeft maakt niet uit voor het geluid wat eruit komt (want: prachtig).

Ik kreeg zelf de Concert Ukelele Simple van Carvahlo opgestuurd. De ukelele is er in drie maten: Sopraan, Concert en Tenor. De Concert ukelele is een fijn formaatje voor beginners en dus iets groter dan de Sopraan, maar kleiner dan de Tenor.

leren spelen

Wanneer je een ukelele bij Liselotte en Barbara besteld, krijg je er een gratis (hele fijne) online workshop bij. Deze workshop bestaat uit een aantal lessen waarin je de basics van het ukelele spelen leert. Mijn ukelele kwam op zaterdag en zo zat ik de rest van de middag op mijn kamer om de workshop te doen en vervolgens lekker te spelen (in plaats van huiswerk te doen ;)). Ik had de workshop binnen dik een uur afgerond en toen kon ik de vier basisakkoorden spelen (en hiermee meteen ook een van mijn favoriete nummers: Riptide van Vance Joy) (je zult je verbazen over hoeveel liedjes je al kunt spelen met alleen deze vier akkoorden).

Wat op uked.nl staat klopt dus helemaal: iedereen kan binnen twee uur een nummer op de ukelele spelen (ook zonder muzikale ervaring).

Dit is ook precies wat ik zo leuk vind aan ukelele spelen: het is laagdrempelig, je hoeft geen muziekles te volgen en je kunt dus lekker thuis door middel van wat Youtube video’s jezelf nieuwe nummers aanleren.

Zelf heb ik jammer genoeg tot nu toe iets minder gespeeld dan ik hoopte (ik kan dus nu Riptide en Imagine van John Lennon (zo’n heerlijk nummer om op de ukelele te spelen)), maar dat heeft niks te maken met hoe enthousiast ik erover ben, meer met het feit dat school gewoon erg druk is (deze week beoordelingsweek). Als die beoordelingsweek achter de rug is (over beoordelingen gesproken: ik heb mijn enige onvoldoende opgehaald en loop helemaal op schema qua studiepunten) ga ik weer twee weken een project doen en heb ik weer wat meer tijd om te spelen. Ook kwam ik tot de ontdekking dat ik ineens een week meivakantie heb, dus dat gaat helemaal goed komen.

Verder is het nu echt te merken dat het lente is, en dat vind ik heerlijk. Ik vind de ukelele zo’n heerlijk zomers instrument (ik houd ook gewoon enorm veel van akoestische muziek in het algemeen), en kan echt niet wachten om lekker buiten te gaan spelen.

conclusie: ukelele spelen is super leuk – ik ben uked!

7 Comments

 1. Sonja 27 maart 2017 / 09:08

  Oooh wat leuk, gefeliciteerd met je ukelele! Hij is echt super mooi ook! Ik ben sinds een week constant naar doddleoddle op youtube aan het kijken en zij gebruikt ook heel veel een ukelele, dus ik ben helemaal in die sferen nu hihi;) Cool dat je al zo snel liedjes erop kan spelen, nog heel veel speelplezier! Liefs

 2. britt 27 maart 2017 / 20:31

  Awww, zowel jij als de ukelele zijn ZO cute, hihi. Ik heb het héél kort geleerd met school, maar ik vond het best wel leuk eigenlijk. Alleen kom ik echt niet aan tijd om het te leren bespelen. Misschien. Ooit. Als ik extra uren kan kopen op een dag.

 3. Lise 28 maart 2017 / 18:00

  Zo leuk Eline!! Post een filmpje! Of een geluidsfragment! Van een liedje!!

 4. Anna 28 maart 2017 / 18:11

  Aah super leuk! Hele mooie ukelele ook! Ik heb er zelf ook een, maar ik ben nu toch wel heel jaloers op die van jou hehe. Ik heb trouwens afgelopen weken elke dag op je blog gekeken voor dit artikeltje, naar aanleiding van je post op insta. :’D
  Gelukkig ben ik absoluut niet obsessief ofzo. Heel veel geluk en succes op school!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *