travel • berlin pt. 3

image

Onze derde dag in Berlijn was eigenlijk onze laatste, omdat we op donderdag ’s middags al de trein zouden hebben en dus niet enorm veel meer konden doen. We hadden van te voren niet echt een plan maar zagen uiteindelijk weer heel veel nieuwe dingen in Berlijn. Zo namen we een kijkje in (en op) de Berliner Dom, zaten we op terrasjes langs het water, bezochten we een Kreuzberg, bekeken we wat concept stores en verder verdwaalden we een beetje (maar dat hoort er ook wel een beetje bij natuurlijk). Al met al een drukke dag, met veel nieuwe indrukken. Benieuwd?

image image image image image

berliner dom & altes museum 

Het is woensdagochtend. De zon schijnt al volop, maar de temperatuur is perfect. We staan voor de Berliner Dom, terwijl we de omgeving in ons opnemen. Het is er heerlijk rustig. Op het grasveld voor het Altes Museum zitten mensen gezellig te kletsen, er worden foto’s gemaakt (wat wij ook even deden) en sommige mensen koelen even af in de fontein die ook op het grasveld te vinden is. Achteraf was dit één van mijn favoriete plekjes van Berlijn. Hier had ik het meest het gevoel dat we ons niet in een wereldstad bevonden. Het was er zo fijn.

image image image image

uitzicht over de stad 

Na dik een half uur buiten besloten we een kijkje te nemen in de Berliner Dom, waarna we de 267 treden op klommen om vervolgens uitzicht over de hele stad te hebben. We liepen helemaal rond en keken onze ogen uit, zagen wat rondvaartboten voorbij varen en spotten verder een fijn plekje aan het water.

image

Na de Berliner Dom haalden we onze spullen weer uit de kluisjes, en liepen we door een parkje (wat me echt het gevoel gaf alsof we in Parijs waren) en staken vervolgens de Spree over waar ik bovenstaande foto maakte. Daarna ploften we neer op een terras langs het water (waar de parasols te zien zijn), waar we nog meer rondvaartboten konden bewonderen en genoten van de rust. We dronken een latte machiato en aten een aardbeientaartje.

Toen we weer een beetje opgeladen waren besloten we verder te lopen. We hadden nog niet echt een plan, maar ik had wel opgezocht dat we vlakbij Do you read me?! waren en daar wilde ik heel graag heen. Dat was ook wat we deden. We bekeken onderweg nog even een parkje en na iets minder dan tien minuten kwamen we er aan.

do you read me?! 

Do you read me?! is een winkel met alleen maar artsy tijdschriften (denk aan Kinfolk, Cereal en ID-magazine) uit wel twintig verschillende landen. Ik bedacht me dat het wel fijn was om nog iets extra’s om te lezen te hebben tijdens de terugreis, omdat ik All the Bright Places bijna uit had. Ik denk dat we dik twintig minuten in deze fijne winkel besteed hebben, maar uiteindelijk heb ik geen tijdschrift meegenomen. Deels omdat ik gewoon niet kon kiezen, maar ook omdat ik hem dan de hele dag in mijn rugzak zou hebben (en het over het algemeen redelijk dikke en dus zware tijdschriften waren). Wel kocht ik er een totebag. Terwijl ik vroeg hoe duur ze waren en dit vervolgens aan mijn moeder doorgaf, stapte het meisje wat eerst behoorlijk lang met het meisje achter de kassa stond aan het praten was op ons af. ‘Nederlands?’ vroeg ze glimlachend. We knikten. Mijn moeder vertelde dat ik examen gedaan had en we dus een paar dagen weg waren, waarop ze zei dat ze toen ook met haar moeder weggeweest was. Daarna vertelde ze dat ze weer terug in Berlijn was, na een tijdje in München gewoond te hebben (en daarvoor voor het eerst in Berlijn). Ze woonde in Kreuzberg en werkte op het kantoor van deze leuke winkel. We vroegen haar of ze nog leuke tips had, waar uit kwam dat we nu eigenlijk gewoon Mitte moesten verlaten, en naar Kreuzberg moesten gaan, omdat alles hier veel betaalbaarder was en er hier ook behoorlijk wat leuke winkeltjes zouden zitten. Onder andere Voo Store was iets wat we echt niet konden missen, zei ze. (En toevallig had ik deze hotspot zelf ook al opgeschreven.)

image image image image image

kreuzberg

We liepen naar het dichtstbijzijnde metrostation en stapten na een tijdje uit, waar we op de Oranienstrasse belandden. Dit was ook de straat waar Voo Store zou zijn, en ik was meteen blij dat we goed zaten (nog niet wetende dat deze straat echt kilometers lang was).

Kreuzberg is een wijk die aan mijn verwachtingen van Berlijn voldeed. Lange straten, jonge creatieve mensen die op de terrassen (wat het bijna niet te noemen waren, het was gewoon de stoep en je zat heel dicht bij de weg) van kleine restaurantjes of koffietentjes zaten te genieten, gekleurde huizen (met klimop) en concept stores. We liepen wat, ik maakte foto’s en na een tijdje kwamen we Voo Store tegen.

image imageimage image image

voo store 

Voo Store is een winkel die onder andere kleding en tijdschriften verkoopt. Het interieur is prachtig, de kleding duur (maar echt, 150 euro voor een t-shirt). Ik had de winkel anders verwacht, maar het is wel echt een typisch Berlijnse concept store die zeker een bezoekje waard is. Daarnaast is er een super leuk gedeelte van de winkel met een enorme monstera plant en fijne tafeltjes waar je koffie kunt drinken. Dit deden wij niet, en nadat ik (eigenlijk te weinig) foto’s gemaakt had gingen we nog even voor de winkel zitten. Daarna was het tijd om de rest van Kreuzberg te verkennen.

image image image image image

24colours 

Ik heb het al behoorlijk vaak gehad over net iets te prijzige winkeltjes, maar mocht je nou een leuke concept store met fijne prijzen zoeken; ik heb er hier een voor je. 24 colours ontdekte we per toeval en ik werd erg blij verrast toen ik wat prijskaartjes bekeek. De prijzen zijn een beetje vergelijkbaar met Pull & Bear (vanaf vijftien euro kun je heel veel leuke dingen vinden). De kleding is leuk. Ik maakte hier wat foto’s en paste behoorlijk wat kledingstukken, maar nam helaas niks mee naar huis.

Na 24 colours liepen we nog iets door, maar na een tijdje hadden we het toch wel gezien. Het meisje van Do you read me?! had het ook nog over een park, en omdat we wel toe waren aan wat verkoeling en een relaxt plekje om uit te rusten kwam de iPhone met Google Maps weer tevoorschijn. Toen we terugliepen zagen we onze bus eraan komen, wat resulteerde in heel hard rennen. We haalden het. Dat er precies hetzelfde als gisteren zou gebeuren wisten we nog niet.

Google Maps had namelijk weer aangegeven dat we een behoorlijk tijdje in de bus moesten zitten. We zaten terwijl we uit het raam keken naar de stukjes Berlijn die voorbij vlogen. Na een tijdje keek ik pas echt goed naar de eindbestemming van deze bus en vervolgens weer naar Google Maps. We zaten verkeerd. De gebeurtenis van de dag ervoor (de goede S-Bahn nemen maar de verkeerde kant op) herhaalde zich. Toen de bus stopte liep ik naar de buschauffeur om het te vragen. Hij zei dat we gewoon konden blijven zitten, omdat ze rondjes reden en we uiteindelijk wel bij onze bestemming aan zouden komen.
Zo zaten we bijna drie kwartier in de bus en het werd steeds warmer (en daarmee onaangenamer). Toen er na een tijdje een halte omgeroepen werd die ons verrassend bekend voorkwam schrokken we een beetje. Dit was de halte voordat we recht voor ons appartement uitstapten, en dat was niet helemaal de bedoeling. Snel stapten we uit en Google Maps gaf nu aan dat we in de buurt van ons park waren.

Na behoorlijk wat gelopen te hebben kwamen we uit in een stukje groen uit waaronder zich een snelweg bevond. Dit was totaal niet wat we verwacht hadden, en achteraf was het ook een beetje dom dat ik alleen de naam van het water waar het park langs zou liggen ingetypt had, want ja, dit water was behoorlijk uitgestrekt en dus op verschillende plekken te vinden. Teleurgesteld plofte ik op een bankje. De tranen sprongen nog net niet in mijn ogen. We waren zó moe en hadden het helemaal gehad door de hele busreis en de afstanden die we per voet afgelegd hadden. En toch moesten weer verder met lopen, want we moesten het ‘park’ weer uit om bij ons appartement te komen. Gelukkig verscheen er middenin het park al snel een trap naar een metrostation, en na een kleine tien minuten plofte ik neer op de bank in ons appartement.

We kwamen tot de conclusie dat we misschien wel gewoon in Mitte hadden moeten blijven. Op weg naar het metrostation naar Kreuzberg waren we namelijk enorm veel schattige koffietentjes en zaakjes tegengekomen. Maar het was niet anders. We bleven een uurtje in ons appartement (ik bleef lekker op de bank liggen en checkte Instagram en wat andere dingen weer na tien uur offline geweest te zijn). Daarna besloten we terug te gaan naar de fijne plek rondom de Berliner Dom en daar een plekje om te eten te vinden.

Uiteindelijk aten we weer op een van de terrassen aan het water waar we ’s ochtends ook gezeten hadden. Onder het genot van romantische saxofoonmuziek en een ondergaande zon genoten we van een burrito die we zelf samengesteld hadden (en maar vijf euro was – eten bij Wrap me! is een aanrader (ik zocht net de menukaart op om zeker te zijn van de prijs (maar kon hem niet vinden) en zag dat er behoorlijk wat wisselende reviews over zijn, maar wij hebben hier prima gegeten). Na de burrito wandelden we nog wat rond en aten we een ijsje. Het was goed dat we de dag op deze manier nog even fijn af konden sluiten na onze verkeerde-bus-en-verkeerde-park ervaring.

Eenmaal terug in het appartement relaxten we nog wat en daarna was het alweer tijd om de eerste spullen in te pakken. We zouden de volgende ochtend het appartement al uit moeten.

Volgende keer: Hamburger Bahnhof museum en de terugreis 

8 Comments

 1. Cato 21 juni 2016 / 11:23

  The Voo Store lijkt me echt een gave winkel!

 2. Lola 21 juni 2016 / 17:06

  O wat jammer van die bus en dat park ik heb dat gevoel ook wel vaak. En ik had zelf ook wel meer verwacht van dat park, terwijl ik er niet eens bij was. Ik denk dat het gewoon komt doordat je zo levendig schrijft……?Mijn tip is check je Google Maps grondig ( check dus wat je hebt ingetypt en of je de goede kant op loopt) want Google Maps is niet te vertrouwen! Of het komt gewoon dat vrouwen geen richtingsgevoel hebben?xxxxx Lola

 3. Merle 21 juni 2016 / 17:10

  Prachtige foto’s en wat jammer dat jullie de dag zo moesten afsluiten! Nou ja, geen city zonder gedoe. Mooi artikel weer! Ik krijg helemaal de Berlijnkriebels.

 4. Roos | Soitsrose 21 juni 2016 / 19:11

  ik hou zo veel van jouw manier van foto’s maken en bewerken, echt weer mooi gedaan Eline!

 5. Emma 21 juni 2016 / 19:43

  Supermooie foto’s weer! Vervelend zeg, dat jullie weer de verkeerde kant op gingen, maar toch fijn dat het op een leuke manier is afgesloten. The Voo Store ziet er zo mooi uit! X

 6. Mei Qi 22 juni 2016 / 18:22

  Oh al deze foto’s weer super mooi! Waar komt je jurk vandaan? Hij is mega leuk!! Oh dat is wel balen van dat busritje ): maar gelukkig hebben jullie de dag leuk afgesloten!

 7. Britt 28 juni 2016 / 19:14

  Ooh, altijd leuk om mensen van je eigen land in een vreemd land te ontmoeten. (Schept echt een band, zoiets, haha.) En eline, je bent cute maar die jurk geeft je echt een overload aan cute zijn, die staat je kei leuk!!!) Zo erg met die bus (ook gewoon iets wat ik meemaak, in belgiê dan, ik hoef daarvoor niet in een vreemd land te zijn dat gebeurt gewoon zo ook.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *